Thursday, July 21, 2011

shida~

shida~

bila nak sambung cerita?

cam best je citer tuh~~ =)

Thursday, July 14, 2011

360 darjah


bismillah..walhamdulillah…
Allahumma solli 'ala sayyidina Muhammad..
ASSALAMUALAIKUM…

Tiba2 i rase nak conteng blog nih..
1st n f0rmost..nak cakap renduuuuu sangat kat korang n ‘bulatan kacak’ kite!! huhuu..

nk share sumthing…. *_*
Ini sebuah kisah se0rg sahabat….sahabat yang sangat2 rapat.. NUR (bukan nme sebenar)

p/s: maaf yer.. xpandai nak mengarang snanyer,.. hehe.. ambik yg mane baik jer taw!

Nur seorang muslimah yang agak sejuk mata memandang. Tudung laboh, berjubah… muslimah sejati la kire. Tetapi.., sebelum Nur dapat menikmat kemanisan hidayah itu dan sebelum Nur dapat merasai keindahan hidup mengikut syariatNYA, Nur juga pernah berada dalam dunia yang penuh kegelapan.. Pergaulan yang sangat2 bebas, pakaian tak mengikut syariat Islam, even s0lat dan puasa p0n tak tentu dapat dilakukannya.. AQ??? xtaw la kenal huruf ke tak… Nak dipendekkan cerita, dulu Nur bukanlah seorang muslimah seperti yang dikenali sekarang…(Alhamdulillah)


pada suatu petang…

mama : Nur, nur teringin tak nak belajar Al-Quran?

Nur : eh, kenape mama? tiba2 jer tnya ni?

mama : xde, mama ingat nk masukkan nur blajar kt skolah ‘X’.. skolah ni ada silibus AQ..

Nur : Nur ikot jer mama.. =)


Beberapa minggu kemudian..Nur didaftarkn ke sekolah X tersebut.. Nur agak sedih sbb terpaksa berpisah dgn kawan ‘sekegelapan’nya dan mulakan hidup baru disekolah asrama penuh itu..

Hari pertama disana, Nur TERKEJUT GILERrr sbb smua student skolah tu pakai tudung laboh.. Nur xpernah terfikir p0n psl tudung lab0h sbb Nur memang free hair..(rambut kalis api!!)

alaa..chill la babe, ikot kepala sendiri sudah..” Nur cuba tenangkn diri sndiri.

Nur dengan unif0rm skolah yang tudung mmg xcuk0p inchi tu melangkah masuk ke dewan utama skolah utk progrem orientasi.. "Errrr…da macam artis da aku nih… asal smua nk pandang??

“eh..tengok tuh.. minah KL mne la tuh?”

“ha’ah..bajet h0t la tuh”

“perghhh…tud0ng xleh lab0h lagi ker???”

“astaghfirullah al-‘azim…"

hehe..tu la antara dialog2 ‘manis’ yg dilemparkan dekat Nur….(kesian)

Nur tetap x hiraukan kate2 mereka yang kurang matang itu dan terus ambil tempat duduk.. Nur membuka fail orientasinya dan membaca hand0ut2 yg disediakan tu satu per satu..
terbeliak mata Nur bila nampak ayat nih…

'SETIAP PELAJAR WAJIB MENGHAFAL 1 MUKA SURAT AQ SEHARI'
“what the h**L???”, jerit Nur dalam hati.. “aku nak hafal Quran?? mmg x laa”, sambung Nur lagi.

Ahhaaa.. sebenarnya, skolah Nur ni skolah tahfiz dan blaja jugak subjek2 SPM n PMR mcm skolah2 asrama penuh yang lain.. tambah subjek2 agama(in arabic) dan hafaz AQ.. Memang sangat2 berat la bagi Nur yang xde basic arab and basic agama utk bawak smua ni.. Aigoo...

Tamat jer p0grem hari tu, Nur terus berlari ke publicph0ne dan call mama….

"mamaaaaaaaa!!!!!!!! Nur kne hafal AQ ker kt cni??? Nur igt blajar bace AQ jer.. canne nk hafal klo bace p0n tak tahu.. nak balik!!!!!”

"Nur, sebelum hafal Ustaz, ustazah mesti la ajar dulu bacaan yg betul. Nur kene sabar la sikit yer. Mama harap kat Nur jer untuk ubah backgr0und family kite. Nak harap kat akk n abang2 Nur, d0rg da besar..dah susah nk dengar ckp mama nih.. Mama yakin Nur boleh.. nanti, Nur da blaja agama n AQ kat sana…boleh Nur ajar mama n adik2 kat umah time2 cuti..”

"Maafkan mama sbb x ajar Nur AQ dan agama dr kecik dulu.."

aih..sayu nyer suara mama Nur… memberi semangat dengan penuh harapan kpd Nur….

“k mama..Nur cuba”, jawab Nur, sekadar menyedapkan hati mama. hakikatnyer???


sebulan berlalu….

Setiap minggu Nur dirotan kerana gagal utk tasmi’ hafazan 1 muka sehari. Ramai antara kawan2 Nur yang sudah hampir masuk juz dua. yang dah juz dua pun ada.. Nur??? masih di awal juz satu…. Tapi, Nur langsung tak kesah.. Dah, memang dia tak bajet untuk hafal Quran.. Dan takde langsung tergerak dalam hati Nur utk berubah. Nur tetap dengan perangai lamanya yang nakal, suke ponteng kelas, buat kesalahan disiplin…tambahan pula skolah ni dilarang berinteraksi dengan ‘banin’.. Huh, apa yang dilarang tu la Nur lagi sy0k utk buat..

Haih..ape la nk jadi ngan Nur nih………(pendekkan cter,sbb penat nk type) =p



Pada suatu malam, Nur terjaga.. Jam baru menunjukkan pukul 2 pagi, hari jumaat.. Nur cuba untuk lelapkan mata kembali tetapi gagal. Kemudian, Nur terus ke tandas dan berwuduk. WHATTT?? NUR BERWUDUK TENGAH2 MALAM?? ha’aa...Dan buat kali pertamanya Nur bersujud kpd-NYA di sepertiga malam.. (1st time Qiam)~ Nur seperti tidak sedar dengan pergerakannya itu..Namun, dia teruskan langkahnya itu.. mengadap qiblat dan….

"ALLAHU AKBAR..”

Baru shj membaca bismillah, air mata Nur terus membasahi pipi. Air mata yang mengalir itu seperti tidak mampu berhenti. Dan diakhir sujudnya…dengan penuh kusyuk dan malu Nur berd0a…

"Ya Allah…aku memohon ampun dariMu ya Allah… aku tahu…dosaku padaMu menggunung tinggi ya Allah..terlalu banyak maksiat aku lakukan sebelum ini..sekadar airmata tak mampu membasuhi d0sa2 ini Ya Allah.. ya Allah…ya Rahman…ya Rahim… Aku mohon kasihsayang dan rahmat dariMu Ya Allah…"

Inilah detik bermulanya perubahan 360 darjah yang berlaku pada diri Nur.. Tidak pernah terlintas difikiran Nur yang dia akan rasai perasaan yang amat ganjil ini.. Perasaan yang penuh dgn kegembiraan…perasaan yang penuh dengan ketenangan… dan saat ini juga baru Nur sedar…Allah amat menyayangi dirinya…

“Hamdan wa syukran ‘alaika Ya Allah…”


nantikan sambunga kisah NUR…..