Friday, April 22, 2011

hati si tikus

Seekor tikus yang bersahabat dengan seorang ahli sihir hidup dalam ketakutan di sebuah rumah besar..Apa tidaknye, die selalu dikejar oleh seekor kucing yang saangat besar peliharaan tuan rumahnya. Tidak tahan dengan penderitaannya, si tikus menemui ahli sihir..
tolong ubah diriku menjadi seekor kucing yang lebih besar daripada kucing di rumah ini. Aku sudah tidak tahan lagi.

Ahli sihir itupun menukar si tikus menjadi seekor kucing seperti yang dipintanya..

Setelah menjadi kucing besar, si tikus terus mengejar kucing yang mengejarnya dahulu. Kucing rumah lari lintang pukang dibuatnya. Si tikus berjalan penuh bangga. Rumah itu seolah-olah dikuasainya. Tidak lama kemudian si tikus yang berubah menjadi kucing itupun keluar dari rumah. Dia ingin berjalan-jalan di halaman rumah hinggalah ketepi jalan raya.

Sebaik tiba di tepi jalan, datang seekor anjing mengejarnya. Si tikus yang menjadi kucing itu terkejut dan kecut. Dia bertempiaran lari menyelamatkan diri...

Tolong....tolong...tolong aku wahai sahabatku tukang ahli sihir. Ubahkan aku menjadi anjing garang yang lebih besar...

Tanpa membuang masa, ahli sihir menggunakan kuasa sihirnya dengan menukar sitikus dari seekor kucing manjadi seekor anjing yang besaaar.

Sebaik menajdi anjing besar, si tikus terus melompat keluar ke halaman rumah dan dikejarnya anjing yang mengejarnya dulu..Oleh kerana badannya yang lebih besar, anjing itu pun lari. Sekarang si tikus yang menjelma menjadi anjing itu semakin bangga.

Dia melompat, menyalak dan berlari-lari di tepi jalan hingga ke seberang jalan.

Rupa-rupanya di seberang jalan ada sekumpulan budak nakal.Melihat anjing menyalak dan melompat-lompat, mereka jadi marah.Dengan lastik yang ada di tangan, mereka melastik anjing itu. Batu-batu yang mengenai badan, kaki dan kepala si tikus itu sangat menyakitkan. Si tikyus yang menjadi anjing besar itu lari menyelamatkan diri..jeng3. agak2 die jumpe sape??

MESTILAH tukang ahli sihir tukan? sebab???
sebab nak ditukarkan kepada manusia pulak..

"tolong...tolong...matilah aku kali ini!"
"mengapa?"
"aku dilastik oleh budak nakal. Tolong tukarkan aku menjadi...."


"tak payah," pantas ahli sihir.
"kenapa?" tanya tikus kehairanan..
"aku boleh mnukarkan kau menjadi apa jua yang kau pinta, Tetapi semua itu ridak ada gunanya, selagi......"

"selagi apa?"

"Selagi hatimu tetap hati tikus. Hati yang pengecut.."

p/s : perubahan hanye dapat dilakukan bila hati telah berubah. Misalnya, ramai orang merasakan dirinya boleh menjadi seorang yang pemurah apabila menjadi kaya. Tetapi setelah kaya pelbagai alasan diberikan untuk tidak membantu orang lain, Hakikatnya, orang kaya sekalipun kalau hatinya masih bakhil dia tidak akan membantu orang lain. Sifat pemurah bukan ditentukan oleh banyak atau sedikit hartanya, tetapi oleh hati yang pemurah!

No comments:

Post a Comment